‘Duurzame energieprojecten met lokale zeggenschap hebben de toekomst’
Stefan Janssen is per 1 september in dienst getreden bij GroeneWarmte als gedelegeerd warmteprojectontwikkelaar. In dit artikel stelt hij zich voor.
12 September 2022

“Er is vandaag de dag veel weerstand tegen van alles en nog wat – zéker tegen duurzame energieprojecten”, weet Janssen (43). “Over collectieve projecten wil iedereen zijn zegje kunnen doen. Het helpt dan enorm om dat vooraan in het proces in zeggenschap en soms ook in eigendom al goed te regelen.”
Zijn ervaring in het coöperatief of participatief ontwikkelen van duurzame energieprojecten komt daarbij van pas. “Ik heb veel met burgerparticipatie van doen gehad: als ontwikkelaar, financier, bestuurslid, directielid en vrijwilliger.”
Janssen is opgeleid als bedrijfs- en milieukundige en houdt zich sinds 2006 met duurzame energieprojecten bezig. “Als onderzoeker en analist, maar ook als adviseur, bestuurslid en ontwikkelaar. In die zestien jaar heb ik energieprojecten van allerlei kanten leren kennen en steeds meer interesse gekregen voor alles wat innovatief en schaalbaar is. Niet alleen technisch, maar ook maatschappelijk. Het ontwikkelen van duurzame energieprojecten in lokaal eigendom, met lokale zeggenschap – dat heeft in mijn ogen toekomst en is hard nodig in deze tijd. Dat is mijn primaire motivatie en ook mijn specialisme.”
Hij kent GroeneWarmte al even. “Toen Ecovat naar de NPEX-beurs ging – nu drie jaar geleden – was ik daar als de kippen bij. Ik zat in de financiële sector en hield alle ontwikkelingen in de gaten. Daar kwam ik dit innovatieve bedrijf tegen. Op een bijeenkomst op de productielocatie heb ik vervolgens ook de mensen achter het bedrijf leren kennen. Collega’s hadden rond dezelfde tijd ook contact met het bedrijf. Er waren ineens een heleboel verbindingen. En, toeval bestaat niet: Panningen – het meest concrete project waar GroeneWarmte bij is betrokken – is het dorp waar ik ben opgegroeid.”
Waarom hij voor GroeneWarmte heeft gekozen? “Ik sta achter de missie en visie van het bedrijf, om juist in de bestaande bouw de warmtevoorziening op een gedragen, innovatieve en betrouwbare manier te verduurzamen.”
Wat wordt zijn belangrijkste werk? “Ik ga aan de voorkant van het proces met energiecoöperaties, gemeenten en waterschappen proberen om te komen tot intentieverklaringen en samenwerkingsovereenkomsten. Ik heb een goed netwerk, onder meer bij energiecoöperaties. Samen met hen wil ik stappen maken. Zorgen voor samenwerking.”